Lorem ipsum doloris sit ames
www.kde-mi-pujci.cz Kde-mi-pujci.cz
Ověření poskytovatelé
Bez registru
Bez poplatků
Na směnku
banner 300x300
Kategorie Kategorie půjček
banner 300x300
Užitečné informace
Podle kraje
Podle měst

Půjčky a smlouvy

Typy spotřebitelského úvěru

  • finanční úvěr (půjčka peněz čerpaná naráz nebo i postupně)
  • vázaný spotřebitelský úvěr 
  • spotřebitelská platební karta (určená k nákupu ve smluvních prodejnách nebo i výběru hotovosti)

Spotřebitelské úvěry nabízejí jak banky, tak různé firmy zprostředkující splátkový prodej, často přímo v obchodech s elektronikou aj. Různé více či méně důvěryhodné firmy nabízejí také půjčky finančního obnosu v hotovosti. Pro činnost poskytovatele spotřebitelských úvěrů stačí živnostenský list - ověřujte si tedy pečlivě jeho důvěryhodnost, prostudujte si předem návrh smlouvy a při pochybnostech se obraťte jinam, nabídka na trhu je široká.

Při nákupu na splátky za vás poskytovatel úvěru zaplatí vybranou věc, tzn. nedostanete peníze, ale ani nedlužíte přímo prodejci dané věci, dlužíte úvěrové společnosti, která vám danou věc nebo službu financovala.

Kromě půjčené částky nebo ceny věci koupené na splátky musíte věřiteli zaplatit také úroky, v některých případech se platí i poplatek za uzavření smlouvy.

Podmínky spotřebitelského úvěru upravuje zákon č. 145/2010 Sb. Musí být sepsány písemně, ve smlouvě o spotřebitelském úvěru.

Smlouva o spotřebitelském úvěru obsahuje

  • strany smlouvy, tedy identifikační a kontaktní údaje poskytovatele půjčky i příjemce půjčky (příjemce půjčky musí být starší 18 let)
  • částku půjčeného finančního obnosu a dobu splácení
  • v případě nákupu na splátky také věc, na kterou je půjčka poskytována
  • výši úroku, RPSN (případně i rozpis splátek)
  • datum první splátky (někdy může být první splátka o nějakou dobu odložena, ale pozor, často po tuto dobu běží úrok!)
  • částku a periodu dalších splátek (obvykle měsíčně)
  • za jakých podmínek je možné splatit půjčku předčasně
  • co se stane, když nebudete včas a řádně splácet (smluvní pokuty, případně i možnost zabavení věci, kterou jste si na úvěr pořídili)

Důležitá upozornění pro spotřebitele

  • Poskytovatel spotřebitelského úvěru je povinen vám bezplatně poskytnout předem návrh smlouvy, ale může si klást i podmínku, že v případě takového požadavku s vámi smlouvu neuzavře (tj. chcete vidět smlouvu předem? Pak vám mohou půjčku odmítnout. V tom případě je ale jediná rozumná věc vzít nohy na ramena a obrátit se na jiného, solidnějšího poskytovatele)
  • Jestliže poskytovatel spotřebitelského úvěru nesplní podmínky dané zákonem, např. neuzavře smlouvu písemně, nebo neposkytne dlužníkovi všechny povinné informace, neznamená to, že je smlouva neplatná.
  • Pokud písemná smlouva neobsahuje všechny informace dané zákonem (přílohou č. 3 k zákonu o spotřebitelském úvěru) a spotřebitel tuto skutečnost uplatní u věřitele, pokládá se spotřebitelský úvěr od počátku za úročený ve výši diskontní sazby platné v době uzavření této smlouvy uveřejněné Českou národní bankou a ujednání o jiných platbách na spotřebitelský úvěr jsou neplatná.
  • Do 14 dnů od uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru můžete od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodu, a to výhradně písemně. Doba se měří ode dne odeslání odstoupení. Musíte pak do 1 měsíce vypůjčenou částku vrátit a uhradit i poměrnou část úroku za dobu před vrácením. V tom případě není poskytovatel oprávněn od vás chtít další poplatky nebo sankce.
  • Pokud si koupi věci či služby financované vázaným spotřebitelským úvěrem rozmyslíte a odstoupíte od smlouvy kupní (máte na to právo například u nákupu při předváděcích akcích mimo obchod, při koupi na dálku např. po internetu nebo telefonu aj. v zákonné lhůtě 14 dní bez udání důvodu), musíte to udělat písemně, danou věc vrátit prodejci a současně nezapomeňte uvědomit věřitele - samozřejmě také písemně. Je třeba zaslat doporučený dopis na adresu prodejce dle obchodního nebo živnostenského rejstříku, druhý na adresu věřitele a zboží vrátit nejlépe dobírkou. Věřitel pak není oprávněn po vás požadovat jakékoliv sankce či poplatky. Pokud byste výpověď nebo zboží předávali osobně, rozhodně si nechejte potvrdit převzetí. V takovém případě nemusíte věřiteli (poskytovateli spotřebitelského úvěru) vrátit peníze dřív, než je dostanete zpět od prodejce.
  • Pokud smlouva obsahuje možnost průběžné změny stanovených úroků, je poskytovatel povinen o jejich změně informovat písemně předem, a to „přiměřeně včas dopředu“ – co to znamená, by patrně určil až soud. Zvýšení úroků však nelze požadovat zpětně, bylo by neplatné.
  • Podmínky podle zákona o spotřebitelském úvěru se nevztahují na částky nižší než 5 000 Kč nebo vyšší  než 1 880 000 Kč.

Chcete se na něco zeptat? Kontaktujte nás!

Užitečné informace
Kalkulačka splátekKalkulačka RPSNNa co si dát pozor?Jak nenaletět na Podvodné půjčky? 4 rady na co si dát pozor!Co je to RPSN a co obsahujeCo je to půjčka na směnkuHome credit a CetelemPůjčky a smlouvyPůjčkyDůchody a dávkyPojištěníZonky.czBydleníÚvěry a půjčkyDaně a mzdyÚčty a spořeníAktuality - půjčkySlovenská verze webuTepelná čerpadla Fujitsu
Zavřít reklamu
banner 300x600
banner 300x600